Home Breakfast Jak připravit pravou anglickou snídani

Jak připravit pravou anglickou snídani

by Tomáš Cinka

Anglická snídaně je vyhlášený pojem a na rozdíl od takzvané kontinentální snídaně, což je vlastně jen pečivo s marmeládou, v lepším případě i třeba se sýrem a šunkou, skutečně zasytí. Anglická snídaně se totiž původně zrodila v časech bujícího kapitalismu, kdy byla každá minuta drahá. A dělník by pauzou na oběd ztrácel čas. Proto mělo být ranní jídlo natolik vydatné, aby vydržel až do večera.

Jakkoliv není důvod vzniku takto vydatné snídaně poetický, celý koncept se ujal, a především Anglosasové na něj nedají dopustit a pějí ódy na jeho výhody.

Čtěte také: Je kuchyně ve Velké Británii opravdu tak špatná? Ano!

A z čeho že se tedy taková poctivá anglická snídaně skládá? Variant je bezpočet a bez nadsázky by se dalo říct, že prakticky z čehokoliv, co dům dal. Neodmyslitelně k ní patří volská oka/míchaná vajíčka a opečená slanina – což je ostatně snídaně, která je a historicky i byla vcelku běžná i v našich končinách, Britové jdou však dál.

Aby bylo jídlo ještě vydatnější a nejednalo se jen o rychlou energii, patří k poctivé snídani také vařené fazole v tomatové omáčce, rajčátka, párky či klobáska nebo dokonce i takzvaný černý pudink, což je vlastně obdoba českého jelítka. Pro labužníky nesmí chybět na tuku (nejlépe ovšem na másle) restované žampiony. Ve Walesu pak nechybí ani ryby reprezentované převážně uzeným sleděm.

To vše je pak doplněno opečeným toustovým chlebem, případně bramborovým hash browns, či dokonce palačinkami, ale to už zabíháme spíše k snídani typické pro Američany.

Mohlo by vás zajímat: Haggis, pochoutka labužníků

Jak vidno, pravá anglická snídaně není pro každého a na podobný příjem kalorií je nutno si zvyknout. I mnozí Angličané nyní spíše dávají přednost například ovesným vločkám či kontinentální snídani. Přeci jenom, době fyzické manuální práci od nevidím do nevidím na Britských ostrovech již odzvonilo. Přesto má pojem anglická snídaně stále svůj zvuk a mnozí nadále razí tezi, že „snídaně je základ dne“. Pokud myslíte, že to platí, nebo pokud máte před sebou náročný den, tak proč nezkusit právě tu anglickou. Výroba je vskutku jednoduchá, záleží pouze na ingrediencích.

Jak na to?

Ingredience:

vejce

anglická slanina

klobásky nebo párečky

plechovka fazolí v tomatové omáčce

rajčátka

toustový chléb

Postup

Ideálně budete potřebovat dvě pánvičky. Nejprve si očistěte žampiony, nejlépe je oloupejte a omyjte rajčátka, pokud máte velká rajčata, překrojte je napůl.

Na jedné pánvi nechte pozvolna opékat slaninu, pokud nepouští moc tuku, přidejte sádlo či olej. Jakmile je pánev dostatečně mastná, přidejte klobásky/párečky.

Houby opékejte na samostatné pánvi a to nejlépe na rozpuštěném másle.

Ke slanině a klobáskám vložte rajčata, pokud máte pokrájené, klaďte je rozkrojenou stranou dolů a nechte pořádně propéct, až budou mírně scvrklá.

Mezitím si můžete ohřát fazole, pokud nejste fajnšmekři a nenakládáte si je den předem a nevaříte úplně od základu, což kvůli snídani není příliš praktické, tak fazole z konzervy jednoduše ohřejte v mikrovlnce nebo v kastrůlku na sporáku.

Stejně tak mezitím můžete už hodit do topinkovače případně do trouby toustový chléb, který není vůbec od věci mírně namazat česnekem.

Když se vám zdá slanina dostatečně zlatavá a žampiony udělané, zbývá už jen dodat poslední základní ingredienci, a tou je vajíčko. Veškeré zbylé komponenty už můžete klidně rovnat na talíř, protože vejce je ať tak či onak hotové za tři minutky. Všeobecně platí, že volské oko je nejlepší dělat na pánvi, kde se smažila slanina, párky a rajčata a pokud dáváte přednost míchaným vejcím, je lepší je dělat na másle po žampionech. Jako doplněk k vejcím se pak vždy hodí čerstvá pažitka či jarní cibulka.

A toť vše, v případě anglické snídaně se meze nekladou.

­*Pokud máte zájem o vegetariánskou verzi, stačí pochopitelně vynechat veškeré maso, jako jeho náhražka může posloužit například tofu, které rozdrobíte a uděláte na pánvi s míchanými vajíčky, nebo dnes již běžně dostupné vegetariánské párky.

You may also like

Leave a Comment