Home Featured Italská kuchyně aneb V jednoduchosti je síla

Italská kuchyně aneb V jednoduchosti je síla

by Tomáš Cinka

Itálie je proslulá svou kuchyní, která je nejen chutná, ale i bohatá na historii a tradice. Každý region v Itálii má své unikátní speciality, ale některá jídla a suroviny se stala ikonickými pro celou zemi. Italové se řídí heslem „jednoduchost a kvalita“, kdy jsou pro přípravu jídel často využívány jen ty nejkvalitnější suroviny a minimum koření, aby vynikla přirozená chuť.

Oblíbené suroviny

Italská kuchyně se opírá o několik základních surovin, které jsou srdcem mnoha tradičních pokrmů:

  1. Olivový olej: Používá se téměř ve všech jídlech, od salátů až po smažení a dušení. Extra panenský olivový olej je považován za nejkvalitnější a dodává jídlu bohatou, lehce ovocnou chuť.
  2. Rajčata: Rajčata jsou základem mnoha italských omáček, jako je slavná sugo di pomodoro. Čerstvá rajčata jsou oblíbená v salátech, ale často se používají i v konzervované nebo sušené podobě.
  3. Těstoviny: Těstoviny jsou ikonou italské kuchyně a jejich druhů je nepřeberné množství – od krátkých jako penne a farfalle až po dlouhé jako spaghetti nebo tagliatelle. Itálie je také domovem slavných plněných těstovin, jako jsou ravioli nebo tortellini.
  4. Sýr: Italské sýry, jako jsou parmazán (Parmigiano-Reggiano), mozzarella, gorgonzola nebo pecorino, mají v kuchyni důležité místo. Každý sýr má svou specifickou chuť a použití v pokrmech.
  5. Bylinky a koření: V italské kuchyni najdeme často použití bylinek jako bazalka, oregano, rozmarýn a šalvěj. Koření se používá střídmě, aby vynikla chuť čerstvých surovin.

Oblíbená jídla

Itálie má mnoho ikonických pokrmů, které jsou oblíbené po celém světě. Každý region se pyšní svými specialitami, ale existují jídla, která jsou známá napříč celou zemí.

  1. Pizza: Pravá italská pizza pochází z Neapole. Je připravena z jednoduchých surovin – rajčatové omáčky, mozzarelly, olivového oleje a bazalky. Margherita je klasickou verzí pizzy, která reprezentuje italské národní barvy: červená (rajčata), bílá (mozzarella) a zelená (bazalka).
  2. Pasta alla Carbonara: Toto římské jídlo je připraveno z jednoduchých surovin: těstovin, vajec, pancetty, parmazánu nebo pecorina a černého pepře. Tajemství úspěchu tkví ve správném smíchání ingrediencí tak, aby vznikla krémová omáčka, aniž by se vejce srazila.
  3. Lasagne: Lasagne jsou další ikonou italské kuchyně. Tradičně se připravují z vrstev těstovinových plátů, mletého masa, rajčatové omáčky a bešamelu, a vše se zapéká v troubě.
  4. Risotto alla Milanese: Toto jídlo z rýže pochází z Milána. Jeho charakteristická zlatá barva je způsobena šafránem, který se přidává k rýži vařené na vývaru. Rizoto je krémové, jemné a má nezaměnitelnou chuť.

Recept: Těstoviny aglio e olio

Tento recept je skvělým příkladem italské jednoduchosti. Pasta aglio e olio (těstoviny s česnekem a olivovým olejem) pochází z Neapole a je dokonalým příkladem toho, jak lze z minima surovin vytvořit lahodné jídlo.

Ingredience:

  • 400 g špaget
  • 4 stroužky česneku (nakrájené na tenké plátky)
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • Špetka sušených chilli vloček (volitelné)
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Nasekaná petržel na ozdobení
  • Strouhaný parmazán (volitelné)

Postup:

  1. Uvařte špagety v osolené vodě podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Nezapomeňte si před slitím nechat asi půl hrnku vody z těstovin.
  2. Mezitím na pánvi zahřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte nakrájený česnek a nechte ho pozvolna opékat, dokud nezezlátne a nevoní, ale dávejte pozor, aby nezhořkl. Pokud máte rádi pikantní jídlo, přidejte chilli vločky.
  3. Scezené špagety přidejte na pánev k česneku a promíchejte. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu vody z těstovin, kterou jste si nechali stranou.
  4. Osolte, opepřete a posypte nasekanou petrželkou. Podávejte s nastrouhaným parmazánem, pokud máte chuť.

Tento jednoduchý recept ukazuje, jak důležitou roli hraje v italské kuchyni kvalita základních surovin.

You may also like

Leave a Comment