Home Featured Vejce jako chameleon. Jak se připravuje v různých zemích světa?

Vejce jako chameleon. Jak se připravuje v různých zemích světa?

by Tomáš Cinka

Vajíčka jsou kulinářským chameleonem, který si našel cestu do všech koutů světa. Ať už je preferujete smažená, vařená, pečená, nebo syrová, vždy nabídnou výživnou a chutnou základnu pro nespočet receptů.  Zatímco u nás jíme vajíčka prakticky na všechny základní způsoby, ať už se jedná o vaječné placky, míchaná vajíčka, volská oka či vejce na tvrdo a na měkko nebo na hniličku, ve světě existuje i mnoho dalších oblíbených způsobů přípravy. A která země je vlastně rekordmanem ve spotřebě vajec?

Vajíčka podle světových kuchyní

  1. Francie: Oeufs en cocotte
    • Francouzi milují sofistikované pokrmy, a vajíčka nejsou výjimkou. „Oeufs en cocotte“ se připravují pečením vajec v malých zapékacích mističkách, často s přídavkem smetany, bylinek a hub. Dalším typickým způsobem je jemná míchaná vajíčka („œufs brouillés“), která se připravují na mírném ohni s máslem, aby byla krémová a vláčná.
  2. USA: Eggs Benedict
    • Typickou americkou pochoutkou k snídani je Eggs Benedict – pošírované vejce podávané na toastu nebo anglickém muffinu se slaninou nebo šunkou a přelité holandskou omáčkou. Tento pokrm má luxusní pověst a často se podává při slavnostních příležitostech.
  3. Japonsko: Tamago-yaki
    • Japonci připravují vajíčka jako sladkou nebo slanou roládu zvanou „tamago-yaki“. Jedná se o tenké vrstvy míchaných vajec pečené postupně na pánvi a stočené do úhledného válce. Tamago-yaki je běžnou součástí sushi nebo obědových krabiček „bento“.
  4. Indie: Egg curry
    • V Indii se vajíčka často vaří natvrdo a přidávají do pikantních kari omáček. Ty jsou ochucené směsí koření, rajčat a cibule. Vajíčka v této podobě slouží jako hlavní chod a jsou podávána s rýží nebo chlebem naan.
  5. Mexiko: Huevos rancheros
    • Typická mexická snídaně zahrnuje „huevos rancheros“ – smažená vejce podávaná na tortille, přelitá pikantní rajčatovou omáčkou a někdy doplněná fazolemi, avokádem a sýrem. Tento pokrm je chutný, vydatný a snadno přizpůsobitelný.
  6. Turecko: Menemen
    • V Turecku jsou oblíbená míchaná vajíčka vařená s rajčaty, paprikami, cibulí a kořením. Turecký pokrm zvaný „menemen“ je ideální jako snídaně nebo lehký oběd a často se podává s chlebem na namáčení.
  7. Španělsko: Tortilla de patatas
    • Španělská tortilla, což je vlastně bramborová omeleta, se připravuje ze syrových nebo smažených brambor a vajec. Je populární jako hlavní jídlo, tapas nebo svačina, a někdy se přidává cibule nebo další ingredience.

Zajímavosti o vajíčkách

  1. Největší konzumenti vajec: Japonsko a Mexiko patří k zemím s nejvyšší spotřebou vajec na hlavu. Japonci je jedí často syrová (například jako přílohu k rýži), zatímco Mexičané milují smažené a pikantní varianty.
  2. Vajíčka jako symbol: V mnoha kulturách symbolizují vajíčka nový život a plodnost. Například velikonoční vejce jsou symbolem obnovy a jara.
  3. Barevnost vajec: Barva skořápky vajíček závisí na plemenu slepice. Chuť a nutriční hodnoty se však mezi bílými a hnědými vejci nijak neliší.
  4. Neobvyklé pokrmy: V jihovýchodní Asii je oblíbené „balut“, což je vařené vejce s částečně vyvinutým zárodkem. Tento pokrm je považován za delikatesu, ale pro mnohé je kontroverzní.

Recept: Huevos rancheros

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 2 kukuřičné tortilly
  • 1 rajče (nakrájené)
  • 1 stroužek česneku (nasekaný)
  • 1/2 cibule (nasekaná)
  • 1 jalapeño paprička (dle chuti)
  • Sůl, pepř, koriandr
  • Fazole a avokádo na servírování

Postup:

  1. Na pánvi rozpalte olej a osmahněte cibuli, česnek a rajčata. Přidejte nasekané jalapeño a vařte, dokud směs nezhoustne. Dochucujte solí a pepřem.
  2. V jiné pánvi ohřejte tortilly a osmažte vajíčka jako volská oka.
  3. Na tortillu dejte fazole, směs rajčat a na vrch položte smažené vejce. Posypte koriandrem a podávejte s avokádem.

You may also like

Leave a Comment