1
Vajíčka jsou kulinářským chameleonem, který si našel cestu do všech koutů světa. Ať už je preferujete smažená, vařená, pečená, nebo syrová, vždy nabídnou výživnou a chutnou základnu pro nespočet receptů. Zatímco u nás jíme vajíčka prakticky na všechny základní způsoby, ať už se jedná o vaječné placky, míchaná vajíčka, volská oka či vejce na tvrdo a na měkko nebo na hniličku, ve světě existuje i mnoho dalších oblíbených způsobů přípravy. A která země je vlastně rekordmanem ve spotřebě vajec?
Vajíčka podle světových kuchyní
- Francie: Oeufs en cocotte
- Francouzi milují sofistikované pokrmy, a vajíčka nejsou výjimkou. „Oeufs en cocotte“ se připravují pečením vajec v malých zapékacích mističkách, často s přídavkem smetany, bylinek a hub. Dalším typickým způsobem je jemná míchaná vajíčka („œufs brouillés“), která se připravují na mírném ohni s máslem, aby byla krémová a vláčná.
- USA: Eggs Benedict
- Typickou americkou pochoutkou k snídani je Eggs Benedict – pošírované vejce podávané na toastu nebo anglickém muffinu se slaninou nebo šunkou a přelité holandskou omáčkou. Tento pokrm má luxusní pověst a často se podává při slavnostních příležitostech.
- Japonsko: Tamago-yaki
- Japonci připravují vajíčka jako sladkou nebo slanou roládu zvanou „tamago-yaki“. Jedná se o tenké vrstvy míchaných vajec pečené postupně na pánvi a stočené do úhledného válce. Tamago-yaki je běžnou součástí sushi nebo obědových krabiček „bento“.
- Indie: Egg curry
- V Indii se vajíčka často vaří natvrdo a přidávají do pikantních kari omáček. Ty jsou ochucené směsí koření, rajčat a cibule. Vajíčka v této podobě slouží jako hlavní chod a jsou podávána s rýží nebo chlebem naan.
- Mexiko: Huevos rancheros
- Typická mexická snídaně zahrnuje „huevos rancheros“ – smažená vejce podávaná na tortille, přelitá pikantní rajčatovou omáčkou a někdy doplněná fazolemi, avokádem a sýrem. Tento pokrm je chutný, vydatný a snadno přizpůsobitelný.
- Turecko: Menemen
- V Turecku jsou oblíbená míchaná vajíčka vařená s rajčaty, paprikami, cibulí a kořením. Turecký pokrm zvaný „menemen“ je ideální jako snídaně nebo lehký oběd a často se podává s chlebem na namáčení.
- Španělsko: Tortilla de patatas
- Španělská tortilla, což je vlastně bramborová omeleta, se připravuje ze syrových nebo smažených brambor a vajec. Je populární jako hlavní jídlo, tapas nebo svačina, a někdy se přidává cibule nebo další ingredience.
Zajímavosti o vajíčkách
- Největší konzumenti vajec: Japonsko a Mexiko patří k zemím s nejvyšší spotřebou vajec na hlavu. Japonci je jedí často syrová (například jako přílohu k rýži), zatímco Mexičané milují smažené a pikantní varianty.
- Vajíčka jako symbol: V mnoha kulturách symbolizují vajíčka nový život a plodnost. Například velikonoční vejce jsou symbolem obnovy a jara.
- Barevnost vajec: Barva skořápky vajíček závisí na plemenu slepice. Chuť a nutriční hodnoty se však mezi bílými a hnědými vejci nijak neliší.
- Neobvyklé pokrmy: V jihovýchodní Asii je oblíbené „balut“, což je vařené vejce s částečně vyvinutým zárodkem. Tento pokrm je považován za delikatesu, ale pro mnohé je kontroverzní.
Recept: Huevos rancheros
Ingredience:
- 2 vejce
- 2 kukuřičné tortilly
- 1 rajče (nakrájené)
- 1 stroužek česneku (nasekaný)
- 1/2 cibule (nasekaná)
- 1 jalapeño paprička (dle chuti)
- Sůl, pepř, koriandr
- Fazole a avokádo na servírování
Postup:
- Na pánvi rozpalte olej a osmahněte cibuli, česnek a rajčata. Přidejte nasekané jalapeño a vařte, dokud směs nezhoustne. Dochucujte solí a pepřem.
- V jiné pánvi ohřejte tortilly a osmažte vajíčka jako volská oka.
- Na tortillu dejte fazole, směs rajčat a na vrch položte smažené vejce. Posypte koriandrem a podávejte s avokádem.