Nemůžete teď před Vánoci sehnat linecké těsto nebo vám přijde příliš drahé? Není skoro nic snazšího, než si ho vyrobit doma, jen to chce trošku péče.
Linecké těsto se skládá ze tří základních ingrediencí a to v poměru 3:2:1 konkrétně tři díly mouky, dva díly másla a jednoho dílu moučkového cukru, tedy kupříkladu:
210g hladké mouky
140g másla
70g moučkového cukru
Na tento poměr jsou pak třeba dva vaječné žloutky
K přichucení se přidává třeba lžička citronové kůry nebo špetka vanilky, lze přidat i špetku skořice
Postup
Hladkou mouku a moučkový cukr prosejeme do větší misky, přidáme na plátky nakrájené a nejlépe trochu povolené máslo, žloutky a „dochucovadla“. Vše poctivě prohněteme, a jakmile se vše spojí, nejlépe ještě rozválíme, aby se těsto dokonale spojilo a nepraskalo. Následně uhněteme váleček, který zabalíme do potravinářské fólie a necháme uležet tak dvě hodinky v ledničce. Po uležení je s ním ihned možné pracovat.
Pozn.: Takto připravené linecké těsto lze i bez problémů zamrazit a vydrží klidně několik týdnů, můžete si ho tedy předpřipravit už v době, než tradičně před Vánoci zdraží máslo