Home Featured Dnešní slavnou francouzskou kuchyni byste ve středověku stěží poznali

Dnešní slavnou francouzskou kuchyni byste ve středověku stěží poznali

by Tomáš Cinka

Dnešní francouzská kuchyni je brána mnohými jako nejlepší na světě, co ale připravovali Francouzi ve středověku, přišli byste tomu také na chuť?

Středověká francouzská kuchyně byla zcela odlišná od té, jakou známe dnes. Byla silně ovlivněna dostupnými surovinami, společenskými třídami, ročními obdobími a náboženskými pravidly. I když nebyla francouzská kuchyně ve středověku ještě tak rafinovaná jako později, položila základy, na kterých moderní gastronomie staví.

Společenské vrstvy a strava

Strava ve středověké Francii se výrazně lišila mezi šlechtou, měšťany a rolníky.

  • Šlechta a bohatí: Měli přístup k vybraným surovinám, jako byly exotické koření (skořice, hřebíček, pepř), víno, drahé maso (zvěřina, jehněčí) a ryby. Jejich stoly byly bohatě prostřené a často se konaly hostiny s několika chody.
  • Rolníci: Jídla byla jednoduchá a základem byla obilná kaše (polenta), chléb z tmavé mouky a zelenina jako zelí, cibule a hrách. Maso bylo vzácné a většinou se konzumovalo během slavností.
  • Kláštery: Kláštery hrály důležitou roli v šíření kulinářských dovedností. Zde se připravovala jídla podle náboženských pravidel, například ryby a zelenina během postu.

Typické pokrmy a suroviny

Pečivo a obilniny

  • Chléb: Základní složka stravy pro všechny vrstvy obyvatelstva. Rolníci jedli chléb z žitné nebo ječné mouky, zatímco šlechta preferovala bílý chléb z pšenice.
  • Kaše: Husté kaše z pšenice, ovsa nebo žita byly běžné, často dochucené bylinkami nebo kousky zeleniny.

Maso a ryby

  • Maso: Hovězí, vepřové, jehněčí a zvěřina byly oblíbené mezi šlechtou. Rolníci si vystačili s drůbeží a někdy s uzeným vepřovým.
  • Ryby: Byly neodmyslitelnou součástí jídelníčku díky církevním předpisům o půstu. Konzumovaly se sladkovodní ryby (kapr, štika) i mořské ryby (sleď, treska).

Zelenina a luštěniny

Základem jídelníčku rolníků byly hrách, čočka, fazole, zelí, cibule a česnek. Brambory a rajčata tehdy ještě v Evropě nebyly známé.

Ovoce a sladkosti

Jablka, hrušky, fíky, hrozny a sušené ovoce byly běžné. Sladkosti se připravovaly s medem, protože cukr byl velmi drahý.

Koření a bylinky

Koření jako pepř, zázvor, muškátový oříšek a skořice bylo ceněno jako luxusní zboží. Bylinky jako tymián, majoránka a šalvěj se běžně používaly k ochucení pokrmů.

Zajímavosti

  1. Pikantní chuť: Středověká kuchyně preferovala pikantní a sladko-slané kombinace. Maso se často podávalo se sladkou omáčkou.
  2. Pití: Voda nebyla vždy bezpečná k pití, proto lidé pili pivo, cider a víno. Víno bylo běžnější mezi šlechtou, zatímco rolníci se spokojili s pivem.
  3. Hygiena: Konzervace jídla byla náročná. Maso se často nakládalo do soli, aby vydrželo déle.

Recept: Středověká kuřecí polévka s mandlovým mlékem

Tento recept je inspirován středověkými kulinářskými zvyklostmi.

Ingredience:

  • 1 celé kuře
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 l vody
  • 200 ml mandlového mléka
  • Špetka muškátového oříšku
  • Špetka skořice
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Kuře vařte ve vodě s cibulí, mrkví, solí a pepřem, dokud nezměkne.
  2. Vyjměte kuře, oddělte maso od kostí a nakrájejte na malé kousky.
  3. Do vývaru přidejte mandlové mléko, muškátový oříšek a skořici. Krátce povařte.
  4. Vraťte kuřecí maso do polévky a podávejte s chlebem.

You may also like

Leave a Comment