Napadlo by vás, že islandská kuchyně nyní láká gurmány z celého světa? Skutečně je tomu ale nyní opravdu tak.
Islandská kuchyně, odrážející drsné klima a izolaci ostrova, se vyvinula z nutnosti maximálního využití dostupných surovin. V posledních desetiletích zažívá renesanci, když se tradiční recepty mísí s moderními kulinářskými technikami.
Islandská kuchyně má kořeny v dobách, kdy bylo jídlo nutností pro přežití v nehostinných podmínkách. Základ tvořily ryby, jehněčí maso a mléčné produkty. Vzhledem k izolaci ostrova se místní obyvatelé museli spoléhat na konzervační metody jako sušení, fermentace a uzení.
Během 20. století začala kuchyně přijímat vlivy ze zahraničí, především z Dánska a dalších severských zemí. V moderní době Island propaguje svou kuchyni jako ekologickou a přírodní, což přitahuje turisty, kteří hledají autentické zážitky.
Typické ingredience a pokrmy
- Ryby a mořské plody: Čerstvé nebo sušené tresky, lososi, humři a mušle. Islandské ryby jsou považovány za jedny z nejkvalitnějších na světě.
- Jehněčí maso: Grilované, uzené nebo pečené, často doplněné bramborami nebo kořenovou zeleninou.
- Skyr: Hustý mléčný výrobek připomínající jogurt, který je základem islandské kuchyně už po staletí.
- Fermentované speciality: Například hákarl (fermentovaný žralok), který je tradiční pochoutkou, ale pro turisty obvykle výzvou.
- Chléb: Rúgbrauð – tmavý žitný chléb pečený v horké zemi u termálních pramenů.
Zajímavosti o islandské kuchyni
- Termální kuchyně: Islandská kuchyně často využívá geotermální energie. Například chleba rúgbrauð se tradičně připravuje v horké půdě poblíž gejzírů.
- Festival Þorrablót: Každoroční oslava islandské tradice zahrnuje servírování starodávných pokrmů jako hákarl, ovčí hlavy a krví plněné klobásy.
- Ekologická farmaření: Islandští farmáři se pyšní udržitelností a minimálním použitím pesticidů, což činí jejich produkty vysoce ceněnými.
Recept: Rúgbrauð (Islandský žitný chléb)
Ingredience:
- 250 g žitné mouky
- 150 g hladké mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 200 ml podmáslí
- 150 g melasy nebo tmavého medu
Postup:
- Smíchejte suché ingredience (žitnou mouku, hladkou mouku, sodu a sůl) v míse.
- Postupně přidávejte podmáslí a melasu, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto přelijte do vymazané a moukou vysypané formy na chléb.
- Zakryjte formu alobalem a pečte ve vodní lázni (tradičně by byl chléb zakopán do horké země) při 120 °C asi 6 hodin.
- Chléb nechte vychladnout a podávejte s máslem nebo sýrem skyr.