Home Featured Island – unikátní gastronomie založená na drsném klimatu a izolaci

Island – unikátní gastronomie založená na drsném klimatu a izolaci

by Tomáš Cinka

Napadlo by vás, že islandská kuchyně nyní láká gurmány z celého světa? Skutečně je tomu ale nyní opravdu tak.

Islandská kuchyně, odrážející drsné klima a izolaci ostrova, se vyvinula z nutnosti maximálního využití dostupných surovin. V posledních desetiletích zažívá renesanci, když se tradiční recepty mísí s moderními kulinářskými technikami.

Islandská kuchyně má kořeny v dobách, kdy bylo jídlo nutností pro přežití v nehostinných podmínkách. Základ tvořily ryby, jehněčí maso a mléčné produkty. Vzhledem k izolaci ostrova se místní obyvatelé museli spoléhat na konzervační metody jako sušení, fermentace a uzení.

Během 20. století začala kuchyně přijímat vlivy ze zahraničí, především z Dánska a dalších severských zemí. V moderní době Island propaguje svou kuchyni jako ekologickou a přírodní, což přitahuje turisty, kteří hledají autentické zážitky.

Typické ingredience a pokrmy

  • Ryby a mořské plody: Čerstvé nebo sušené tresky, lososi, humři a mušle. Islandské ryby jsou považovány za jedny z nejkvalitnějších na světě.
  • Jehněčí maso: Grilované, uzené nebo pečené, často doplněné bramborami nebo kořenovou zeleninou.
  • Skyr: Hustý mléčný výrobek připomínající jogurt, který je základem islandské kuchyně už po staletí.
  • Fermentované speciality: Například hákarl (fermentovaný žralok), který je tradiční pochoutkou, ale pro turisty obvykle výzvou.
  • Chléb: Rúgbrauð – tmavý žitný chléb pečený v horké zemi u termálních pramenů.

Zajímavosti o islandské kuchyni

  1. Termální kuchyně: Islandská kuchyně často využívá geotermální energie. Například chleba rúgbrauð se tradičně připravuje v horké půdě poblíž gejzírů.
  2. Festival Þorrablót: Každoroční oslava islandské tradice zahrnuje servírování starodávných pokrmů jako hákarl, ovčí hlavy a krví plněné klobásy.
  3. Ekologická farmaření: Islandští farmáři se pyšní udržitelností a minimálním použitím pesticidů, což činí jejich produkty vysoce ceněnými.

Recept: Rúgbrauð (Islandský žitný chléb)

Ingredience:

  • 250 g žitné mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 200 ml podmáslí
  • 150 g melasy nebo tmavého medu

Postup:

  1. Smíchejte suché ingredience (žitnou mouku, hladkou mouku, sodu a sůl) v míse.
  2. Postupně přidávejte podmáslí a melasu, dokud nevznikne hladké těsto.
  3. Těsto přelijte do vymazané a moukou vysypané formy na chléb.
  4. Zakryjte formu alobalem a pečte ve vodní lázni (tradičně by byl chléb zakopán do horké země) při 120 °C asi 6 hodin.
  5. Chléb nechte vychladnout a podávejte s máslem nebo sýrem skyr.

You may also like

Leave a Comment