Home Featured Kuře generála Cua – propojení čínsko-americké kuchyně

Kuře generála Cua – propojení čínsko-americké kuchyně

by Tomáš Cinka

Kuře generála Cua (General Tso’s chicken) je ikonickým pokrmem čínsko-americké kuchyně. Je oblíbené pro svou kombinaci sladkých, pikantních a kyselých chutí.

Původ jídla je zahalen tajemstvím. Přestože je pokrm pojmenován po generálu Cuo Cung-tchangovi, vojenském vůdci z čínské provincie Chu-nan, recept není tradičním jídlem této oblasti.

První verzi údajně vytvořil Peng Chang-kuei, kuchař z Chu-nanu, který pokrm představil v New Yorku v 70. letech. Pengova originální verze byla slaná a kořeněná, inspirovaná chutěmi jeho rodné provincie. Další kuchaři v Americe, jako T. T. Wang, přidali sladkost a jemnou kyselost, aby se zavděčili západním chutím.

Zajímavosti

  • Symbol adaptace: Kuře generála Cua se stalo symbolem čínsko-americké kuchyně a přizpůsobení tradičních jídel americkým chutím.
  • Popularita: Pokrm získal oblibu po celém světě, i když v Číně ho považují spíše za západní specialitu.

Recept na Kuře generála Cua

Suroviny:

  • Na maso:
    • 500 g kuřecích stehen nebo prsou (nakrájených na kousky)
    • 2 lžíce sójové omáčky
    • 1 lžíce rýžového vína
    • 1 bílek
    • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • Na omáčku:
    • 3 lžíce sójové omáčky
    • 2 lžíce rýžového octa
    • 2 lžíce hoisin omáčky
    • 1 lžíce cukru
    • 120 ml kuřecího vývaru
    • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • Další:
    • 2-3 sušené chilli papričky (nasekané)
    • 2 stroužky česneku (nasekané)
    • 1 cm čerstvého zázvoru (nastrouhaný)
    • Jarní cibulka na ozdobu
    • Olej na smažení

Postup:

  1. Marinování kuřete: Smíchejte kuřecí maso se sójovou omáčkou, rýžovým vínem, bílkem a kukuřičným škrobem. Nechte odpočinout 15 minut.
  2. Příprava omáčky: V misce smíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet, hoisin omáčku, cukr, kuřecí vývar a kukuřičný škrob.
  3. Smažení kuřete: Rozpalte olej ve woku nebo pánvi a smažte kuřecí kousky do zlatova. Poté je odložte na papírové ubrousky.
  4. Příprava základu: Z wok vyjměte přebytečný olej, nechte jen asi jednu lžíci. Přidejte česnek, zázvor a chilli papričky a krátce osmahněte.
  5. Smíchání: Do základu vlijte připravenou omáčku a přiveďte k varu, dokud nezhoustne. Poté přidejte smažené kuře a promíchejte.
  6. Podávání: Servírujte s jasmínovou rýží a ozdobte nasekanou jarní cibulkou.

Tipy a variace

  • V létě zkuste přidat čerstvý koriandr nebo sezamová semínka.
  • Pro vegetariánskou verzi lze kuře nahradit tofu nebo květákem.

You may also like

Leave a Comment