2
Kuře generála Cua (General Tso’s chicken) je ikonickým pokrmem čínsko-americké kuchyně. Je oblíbené pro svou kombinaci sladkých, pikantních a kyselých chutí.
Původ jídla je zahalen tajemstvím. Přestože je pokrm pojmenován po generálu Cuo Cung-tchangovi, vojenském vůdci z čínské provincie Chu-nan, recept není tradičním jídlem této oblasti.
První verzi údajně vytvořil Peng Chang-kuei, kuchař z Chu-nanu, který pokrm představil v New Yorku v 70. letech. Pengova originální verze byla slaná a kořeněná, inspirovaná chutěmi jeho rodné provincie. Další kuchaři v Americe, jako T. T. Wang, přidali sladkost a jemnou kyselost, aby se zavděčili západním chutím.
Zajímavosti
- Symbol adaptace: Kuře generála Cua se stalo symbolem čínsko-americké kuchyně a přizpůsobení tradičních jídel americkým chutím.
- Popularita: Pokrm získal oblibu po celém světě, i když v Číně ho považují spíše za západní specialitu.
Recept na Kuře generála Cua
Suroviny:
- Na maso:
- 500 g kuřecích stehen nebo prsou (nakrájených na kousky)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového vína
- 1 bílek
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- Na omáčku:
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce hoisin omáčky
- 1 lžíce cukru
- 120 ml kuřecího vývaru
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- Další:
- 2-3 sušené chilli papričky (nasekané)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 cm čerstvého zázvoru (nastrouhaný)
- Jarní cibulka na ozdobu
- Olej na smažení
Postup:
- Marinování kuřete: Smíchejte kuřecí maso se sójovou omáčkou, rýžovým vínem, bílkem a kukuřičným škrobem. Nechte odpočinout 15 minut.
- Příprava omáčky: V misce smíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet, hoisin omáčku, cukr, kuřecí vývar a kukuřičný škrob.
- Smažení kuřete: Rozpalte olej ve woku nebo pánvi a smažte kuřecí kousky do zlatova. Poté je odložte na papírové ubrousky.
- Příprava základu: Z wok vyjměte přebytečný olej, nechte jen asi jednu lžíci. Přidejte česnek, zázvor a chilli papričky a krátce osmahněte.
- Smíchání: Do základu vlijte připravenou omáčku a přiveďte k varu, dokud nezhoustne. Poté přidejte smažené kuře a promíchejte.
- Podávání: Servírujte s jasmínovou rýží a ozdobte nasekanou jarní cibulkou.
Tipy a variace
- V létě zkuste přidat čerstvý koriandr nebo sezamová semínka.
- Pro vegetariánskou verzi lze kuře nahradit tofu nebo květákem.