Home Featured Švédská kuchyně, prostě jednoduše a zdravě

Švédská kuchyně, prostě jednoduše a zdravě

by Tomáš Cinka

Všichni jistě známe švédské masové kuličky, švédská kuchyně toho ovšem nabízí mnohem víc. Je především známá svou jednoduchostí, čerstvostí a důrazem na kvalitní suroviny. Vychází z místních přírodních zdrojů, přičemž velkou roli hrají ryby, maso, brambory a obiloviny. Navzdory své relativní jednoduchosti dokáže švédská kuchyně nabídnout bohaté a chutné pokrmy, které odrážejí jak historické tradice, tak moderní trendy.

Historie švédské kuchyně

Historie švédské kuchyně sahá hluboko do středověku. V této době se jídla připravovala především z lokálních surovin, jako jsou ryby, lesní plody, zvěřina a obilí. Díky dlouhé zimě byla velmi důležitá konzervace potravin – používalo se sušení, uzení, nakládání a kvašení.

V 17. a 18. století se kuchyně obohatila o nové chutě díky obchodnímu vlivu. Koření jako skořice, kardamom či muškátový oříšek našlo cestu do sladkých i slaných pokrmů. Švédský zvyk „smörgåsbord“, což je bohatý bufet různých jídel, má kořeny právě v této době.

V moderní éře kladou Švédové důraz na zdravé stravování a udržitelnost, přičemž tradiční recepty přizpůsobují současným trendům.

Typické suroviny

  • Ryby a mořské plody: losos, sleď, krevety.
  • Maso: vepřové, hovězí, zvěřina (los, sob).
  • Brambory: základní příloha v různých podobách.
  • Mlékárenské výrobky: smetana, máslo, sýry (např. Västerbotten).
  • Koření: kopr, kardamom, skořice.
  • Lesní plody: borůvky, brusinky, maliny.

Zajímavosti o švédské kuchyni

  1. Švédské kuličky (köttbullar) jsou snad nejznámějším pokrmem, který Švédsko proslavilo po celém světě. Tradičně se podávají s bramborovou kaší, brusinkovou omáčkou a smetanovou omáčkou.
  2. Fermentovaný sleď (surströmming) je kontroverzní švédská specialita. Je známý svou silnou vůní, ale místní ho považují za pochoutku.
  3. Fika je švédský zvyk přestávky na kávu a sladký dezert, jako jsou skořicové rolky (kanelbullar).

Recept: Švédské skořicové rolky (Kanelbullar)

Ingredience:

  • Těsto:
    • 500 g hladké mouky
    • 250 ml mléka
    • 75 g másla
    • 50 g cukru
    • 1 sáček sušeného droždí
    • špetka soli
  • Náplň:
    • 100 g másla
    • 2 lžíce skořice
    • 100 g cukru
  • Poleva:
    • 1 vejce
    • perlový cukr

Postup:

  1. Ohřejte mléko, rozpusťte v něm máslo a nechte mírně vychladnout. Smíchejte s droždím, cukrem a moukou a vypracujte hladké těsto. Nechte kynout asi hodinu.
  2. Rozválejte těsto na obdélník, potřete směsí másla, cukru a skořice. Srolujte a nakrájejte na šneky.
  3. Rolky dejte na plech, potřete vejcem a posypte perlovým cukrem. Pečte při 200 °C asi 15 minut.
  4. Podávejte vlažné, ideálně s šálkem kávy.

You may also like

Leave a Comment