Home Featured Typické vánoční pokrmy – jak vypadá sváteční tabule ve světě?

Typické vánoční pokrmy – jak vypadá sváteční tabule ve světě?

by Tomáš Cinka

Vánoce jsou časem, kdy se téměř po celém světě rodiny scházejí, aby oslavily svátky a užily si společně připravené jídlo. Každý kout světa má přitom své vlastní tradiční pokrmy, které odrážejí místní kulturu, náboženství a suroviny.

Evropa

  1. Česká republika a Slovensko: Tradiční štědrovečerní večeře zahrnuje rybí polévku, smaženého kapra a bramborový salát. Na stole nechybí vánoční cukroví, vánočka nebo štrúdl.
  2. Velká Británie: Typickým pokrmem je pečený krocan plněný nádivkou, podávaný s brusinkovou omáčkou, pečenými brambory a zeleninou. Oblíbeným dezertem je Christmas pudding, který se často flambuje před podáváním.
  3. Itálie: Vánoční večeře v Itálii se liší podle regionů. Na jihu je populární „Festa dei Sette Pesci“ (Hostina sedmi ryb), zatímco na severu se podává plněná pasta nebo pečené maso. Na závěr se servíruje panettone nebo pandoro, sladké kynuté pečivo.
  4. Francie: Francouzi slaví Vánoce slavnostní večeří zvanou Réveillon, která zahrnuje pokrmy jako foie gras, ústřice, pečenou kachnu nebo husu. Dezertem je často Bûche de Noël (vánoční poleno).
  5. Německo: Oblíbeným pokrmem je pečená husa nebo kachna, podávaná s červeným zelím a bramborovými knedlíky. Tradičním sladkým pokrmem je stollen, ovocný chlebíček s marcipánem.

Severní Amerika

  1. Spojené státy: Vánoční tabule často obsahuje krocana nebo šunku s glazurou, podávané s přílohami jako sladké brambory, kukuřice nebo zeleninový nákyp. Dezerty zahrnují dýňový koláč, pečivo a různé cukroví.
  2. Kanada: Podobná kuchyně jako v USA, ale francouzsky mluvící část Kanady preferuje tradiční tourtière, což je masový koláč.

Latinská Amerika

  1. Mexiko: Vánoční svátky jsou zde pestré, oblíbené pokrmy zahrnují tamales, plněné kukuřičné těsto v kukuřičných listech, nebo bacalao (sušená treska) s rajčatovou omáčkou.
  2. Brazílie: Hlavním jídlem je často pečený peru (krocan), podávaný s tropickým ovocem a saláty. Oblíbeným dezertem je rabanada, což je sladký smažený chléb podobný francouzskému toastu.

Asie

  1. Japonsko: Vánoce nejsou tradičním svátkem, ale díky vlivu marketingu je zde populární smažené kuře z fast foodu a jako dezert vánoční dort s jahodami a šlehačkou.
  2. Filipíny: Vánoční oslava se nazývá Noche Buena a zahrnuje bohatý stůl s pokrmy jako lechón (pečené prase), queso de bola (sýr ve vosku) a sladké bibingka (rýžový koláč).

Afrika

  1. Jižní Afrika: Oblíbeným jídlem je pečené maso nebo grilované pokrmy zvané braai. Dezertem může být ovocný koláč nebo pudink zvaný malva pudding.
  2. Etiopie: Vánoce (zvané Genna) se slaví s tradičním pokrmem zvaným doro wat, což je pikantní kuřecí ragú podávané s injera (placka).

Austrálie a Nový Zéland

Vánoce zde připadají na léto, takže typická je grilovaná večeře s mořskými plody, saláty a pečeným masem. Dezerty zahrnují pavlova (koláč s ovocem) nebo trifle.

Zajímavosti

  1. V Švédsku je oblíbeným jídlem vánoční šunka julskinka a sladkosti jako perníčky nebo šafránové žemle.
  2. V Polsku se na Štědrý den podává 12 bezmasých chodů, symbolizujících apoštoly.
  3. V Rusku se Vánoce slaví až 7. ledna, kdy se jí pokrm zvaný kutia (sladká kaše z obilovin).

You may also like

Leave a Comment