Home Featured V Egyptě často bez masa, ale zato zdravě a chutně

V Egyptě často bez masa, ale zato zdravě a chutně

by Tomáš Cinka

Egypt je oblíbenou turistickou destinací a o klasická západní jídla tam není nouze. Místní speciality byste si ale také neměli nechat ujít. Egyptská kuchyně je totiž bohatá a rozmanitá, silně ovlivněná středomořskými, africkými a blízkovýchodními vlivy.

Zde jsou některá z nejčastějších jídel, se kterými se můžete v Egyptě setkat:

Typická egyptská jídla

  1. Koshari (Košarí)
    Jedno z nejpopulárnějších jídel v Egyptě, které se často nazývá „národní jídlo“. Jedná se o směs rýže, těstovin, čočky, cizrny a smažené cibule, zalité rajčatovou omáčkou a pikantním octovým dresinkem. Koshari je cenově dostupné a podává se především v restauracích a pouličních stáncích.
  2. Ful Medames
    Toto jídlo se skládá z vařených bobů (fava fazolí) smíchaných s česnekem, citronovou šťávou, olivovým olejem a někdy i kořením. Je to tradiční snídaně podávaná často s pita chlebem, vajíčky nebo zeleninou.
  3. Ta’ameya (egyptský falafel)
    Na rozdíl od klasického falafelu z cizrny je egyptská verze připravována z fava fazolí. Ta’ameya je křupavá a aromatická, často ochucená bylinkami a podávaná s chlebem a tahini.
  4. Molokhia
    Polévka nebo dušené jídlo z listů rostliny molokhia (juta), vařených s česnekem, koriandrem a masovým vývarem. Obvykle se podává s rýží nebo chlebem a masem (např. kuřecím nebo králičím).
  5. Hamam Mahshi (plněné holuby)
    Jemně plnění holubi, obvykle směsí rýže, koření a jater, jsou oblíbenou delikatesou v Egyptě. Často se podávají během slavnostních událostí.
  6. Fattah
    Pokrm složený z vrstveného chleba, rýže a hovězího nebo jehněčího masa, zalitý omáčkou z rajčat a česneku. Je tradičním pokrmem při oslavách, například během svátku oběti (Eid al-Adha).

Regionální rozdíly

  • Severní Egypt: Silné středomořské vlivy, častá konzumace ryb a mořských plodů, například grilovaných ryb s bylinkami a citronem.
  • Horní Egypt: Jednodušší pokrmy s více kořením, často silnější chutě kvůli teplejšímu klimatu a izolaci od středomořských vlivů.
  • Sinaj: Beduínská kuchyně, kde se připravují pokrmy jako masové špízy nebo jídla z pece tandoor.

Zajímavosti

  • Egyptské jídlo je obvykle vegetariánské, protože maso bývalo historicky drahé. To vedlo ke kreativitě v přípravě pokrmů z luštěnin, zeleniny a chleba.
  • Egypt má jednu z nejstarších kulinářských tradic na světě. Některá jídla, například placky nebo vařené fazole, se datují až do starověkého Egypta.

Rychlý recept na Koshari

Ingredience:

  • 200 g rýže
  • 200 g těstovin
  • 200 g čočky
  • 1 cibule
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • Česnek, sůl, pepř, ocet, kmín

Postup:

  1. Uvařte rýži, čočku a těstoviny zvlášť.
  2. Cibuli osmahněte na oleji do křupava.
  3. Připravte omáčku: Na oleji krátce osmahněte česnek, přidejte rajčatový protlak, koření a trochu octa.
  4. Vrstvěte rýži, čočku, těstoviny a zalijte omáčkou. Nahoru dejte smaženou cibuli.

You may also like

Leave a Comment