Home Featured Nedolévat si saké a nepíchat hůlky do jídla. Znáte základní zásady japonského stolování?

Nedolévat si saké a nepíchat hůlky do jídla. Znáte základní zásady japonského stolování?

by Tomáš Cinka

Japonská kultura klade velký důraz na etiketu a zdvořilost, a to platí i u stolu. Existuje několik důležitých pravidel, která bys měl/a dodržovat při japonském stolování.

✅ Co bys měl/a dělat

Řekni „Itadakimasu“ (いただきます) před jídlem

  • Znamená to „s vděčností přijímám“ a vyjadřuje úctu k jídlu i těm, kteří ho připravili.

Používej hůlky správně

  • Hůlky nikdy nezapichuj do rýže (připomíná to pohřební rituál).
  • Nepodávej jídlo z hůlek do hůlek (také připomíná pohřební rituál s kostmi).
  • Odkládej je na speciální držák (hashioki), ne na stůl.

Pij polévku přímo z misky

  • Miso polévku a další vývary můžeš pít bez lžíce, jen lehce usrkávej.

Slurping neboli srkání nudlí je v pořádku

  • Pokud jíš ramen nebo soba nudle, můžeš nahlas srkat – znamená to, že ti chutná!

Poděkuj po jídle „Gochisōsama deshita“ (ごちそうさまでした)

  • Vyjadřuješ tím vděčnost za jídlo.

❌ Co bys neměl/a dělat

Nelij si sójovou omáčku přímo na rýži

  • Sójová omáčka se používá na sushi nebo do misky na namáčení, ne na bílou rýži.

Neotáčej si nigiri sushi rýží dolů

  • Když namáčíš sushi do sójové omáčky, ponoř jen rybu, ne rýži (jinak se rozpadne).

Nejez rýži hůlkami po zrnkách

  • Je to považováno za neslušné, měl/a bys nabírat větší sousto.

Nedolívej si sám saké

  • V Japonsku platí pravidlo, že ti saké dolévá někdo jiný. Na oplátku bys měl dolít druhému.

Nepíchni hůlky do misky jako kopí

  • Opět připomíná pohřební rituály.

You may also like

Leave a Comment