Home Featured 🐣 Velikonoční zvyky a tradiční jídla ve světě: Jak se slaví svátky jara napříč kulturami 🌍🥚

🐣 Velikonoční zvyky a tradiční jídla ve světě: Jak se slaví svátky jara napříč kulturami 🌍🥚

by Tomáš Cinka

Velikonoce, původně křesťanský svátek připomínající zmrtvýchvstání Ježíše Krista, jsou dnes nejen duchovním, ale i kulturním a kulinářským svátkem. Po celém světě se slaví různými způsoby – od procesí po ulicích přes polévání vodou až po extravagantní hostiny. Zde je přehled nejzajímavějších velikonočních tradic a pokrmů z různých koutů světa:

Česká republika

  • Zvyky: Pomlázka (šlehání dívek vrbovými proutky pro zdraví a plodnost), malování kraslic, koledování.
  • Jídla:
    • Nádivka (hlavička) – pečená s vejci, pečivem, kopřivami nebo uzeným.
    • Mazanec – sladké kynuté pečivo s rozinkami a mandlemi.
    • Velikonoční beránek – tradiční moučník ve tvaru jehněte.

Polsko

  • Zvyky: Švěcení jídla na Bílou sobotu (tzv. święconka), „mokré pondělí“ (polévání vodou).
  • Jídla:
    • Biała kiełbasa – bílá vařená klobása, často podávaná s křenem.
    • Żurek – polévka z kvásku s vejcem a klobásou.
    • Babka – sladký kynutý koláč s rozinkami, často s polevou.

Itálie

  • Zvyky: Procesí, velikonoční ohně, zdobené náměstí, rodinné hostiny.
  • Jídla:
    • Colomba di Pasqua – tradiční velikonoční koláč ve tvaru holubice s mandlemi.
    • Abbacchio al forno – pečené jehněčí s bramborami a bylinkami.
    • Torta Pasqualina – slaný koláč z listového těsta se špenátem, ricottou a vejci.

Velká Británie

  • Zvyky: Lov vajíček, dekorace domů, bohoslužby, velikonoční pondělí jako volno.
  • Jídla:
    • Hot Cross Buns – sladké housky s rozinkami a křížem navrchu, tradičně podávané na Velký pátek.
    • Roast lamb – pečené jehněčí jako hlavní velikonoční chod.
    • Simnel cake – ovocný dort s marcipánem.

Francie

  • Zvyky: Zvony „odlétají do Říma“ (symbolika ticha od Zeleného čtvrtku do Velikonoční neděle), děti hledají čokoládová vajíčka.
  • Jídla:
    • Gigot d’agneau – pečené jehněčí stehno s bylinkami.
    • Tarte au citron – citronový koláč jako oblíbený dezert.
    • Pain de Pâques – velikonoční chléb.

Německo

  • Zvyky: Velikonoční oheň, zdobené velikonoční stromky (Osterbaum), hledání vajíček.
  • Jídla:
    • Osterlamm – sladký piškotový beránek.
    • Eier in Senfsauce – vejce v hořčičné omáčce.
    • Lammbraten – pečené jehněčí.

Španělsko

  • Zvyky: Velkolepé procesí (Semana Santa), pokání, bubnové průvody.
  • Jídla:
    • Torrijas – španělský „chléb ve vajíčku“ s medem a skořicí.
    • Potaje de vigilia – postní jídlo z cizrny, špenátu a tresky.
    • Monas de Pascua – sladké pečivo často s vejcem uvnitř.

Spojené státy americké

  • Zvyky: Velikonoční zajíček, hledání vajíček, slavnosti v parcích.
  • Jídla:
    • Deviled eggs – plněná vejce.
    • Glazed ham – pečená šunka s medovou glazurou.
    • Carrot cake – mrkvový dort, oblíbený velikonoční dezert.

Mexiko

  • Zvyky: Semana Santa (velikonoční týden), procesí, pašijové hry.
  • Jídla:
    • Capirotada – sladký chlébový nákyp s ovocem, sýrem a skořicí.
    • Pescado a la Veracruzana – ryba s rajčaty, olivami a kapary.
    • Tamal de dulce – sladký tamal s rozinkami a růžovým cukrem.

Řecko

  • Zvyky: Ohně, barvení vajíček na červeno, půlnoční bohoslužba s ohňostroji.
  • Jídla:
    • Magiritsa – polévka z jehněčích vnitřností, konzumuje se po půstu.
    • Tsoureki – sladký kynutý cop s červeným vejcem.
    • Arni sto fourno – pečené jehněčí s citronem a bylinkami.

Recept: Řecký velikonoční cop – Tsoureki

🧺 Ingredience:

  • 500 g hladké mouky (ideálně typ 00)
  • 80 g cukru
  • 7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého)
  • 2 vejce + 1 na potření
  • 80 ml mléka (vlažného)
  • 80 g másla (rozpuštěného)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička mastiha (mastic – pryskyřice) nebo kardamom (volitelně)
  • 1 červeně obarvené vejce (na ozdobu)
  • Mandlové plátky na posypání

👩‍🍳 Postup:

  1. Příprava těsta:
    Ve velké míse smíchej mouku, cukr, sůl, skořici a případně mastiha nebo kardamom. Uprostřed vytvoř důlek.
  2. Aktivace droždí:
    V misce smíchej vlažné mléko s droždím a trochou cukru. Nech stát 10 minut, až vznikne pěna.
  3. Zamíchání:
    Do důlku nalij mléčnou směs, přidej vejce, vanilku a rozpuštěné máslo. Vypracuj hladké těsto – ručně nebo v robotu (cca 10 minut).
  4. Kynutí:
    Přikryj utěrkou a nech těsto kynout na teplém místě 1–1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí objem.
  5. Tvarování copu:
    Rozděl těsto na 3 pruhy, zformuj dlouhé válečky a upleť cop. Vlož doprostřed červené vejce. Přenes na plech s pečicím papírem.
  6. Druhé kynutí:
    Nech cop ještě 30 minut kynout. Poté potřete rozšlehaným vejcem a posyp mandlovými plátky.
  7. Pečení:
    Peč v předehřáté troubě na 170 °C cca 30–35 minut dozlatova. Pokud příliš tmavne, zakryj alobalem.

✨ Zajímavost:

  • Vajíčko uprostřed symbolizuje krev Krista i nový život.
  • Mastiha (pryskyřice z řeckého ostrova Chios) dává pečivu specifickou chuť – můžeš nahradit vanilkou nebo muškátovým oříškem.

You may also like

Leave a Comment