2
Velikonoce, původně křesťanský svátek připomínající zmrtvýchvstání Ježíše Krista, jsou dnes nejen duchovním, ale i kulturním a kulinářským svátkem. Po celém světě se slaví různými způsoby – od procesí po ulicích přes polévání vodou až po extravagantní hostiny. Zde je přehled nejzajímavějších velikonočních tradic a pokrmů z různých koutů světa:
Česká republika
- Zvyky: Pomlázka (šlehání dívek vrbovými proutky pro zdraví a plodnost), malování kraslic, koledování.
- Jídla:
- Nádivka (hlavička) – pečená s vejci, pečivem, kopřivami nebo uzeným.
- Mazanec – sladké kynuté pečivo s rozinkami a mandlemi.
- Velikonoční beránek – tradiční moučník ve tvaru jehněte.
Polsko
- Zvyky: Švěcení jídla na Bílou sobotu (tzv. święconka), „mokré pondělí“ (polévání vodou).
- Jídla:
- Biała kiełbasa – bílá vařená klobása, často podávaná s křenem.
- Żurek – polévka z kvásku s vejcem a klobásou.
- Babka – sladký kynutý koláč s rozinkami, často s polevou.
Itálie
- Zvyky: Procesí, velikonoční ohně, zdobené náměstí, rodinné hostiny.
- Jídla:
- Colomba di Pasqua – tradiční velikonoční koláč ve tvaru holubice s mandlemi.
- Abbacchio al forno – pečené jehněčí s bramborami a bylinkami.
- Torta Pasqualina – slaný koláč z listového těsta se špenátem, ricottou a vejci.
Velká Británie
- Zvyky: Lov vajíček, dekorace domů, bohoslužby, velikonoční pondělí jako volno.
- Jídla:
- Hot Cross Buns – sladké housky s rozinkami a křížem navrchu, tradičně podávané na Velký pátek.
- Roast lamb – pečené jehněčí jako hlavní velikonoční chod.
- Simnel cake – ovocný dort s marcipánem.
Francie
- Zvyky: Zvony „odlétají do Říma“ (symbolika ticha od Zeleného čtvrtku do Velikonoční neděle), děti hledají čokoládová vajíčka.
- Jídla:
- Gigot d’agneau – pečené jehněčí stehno s bylinkami.
- Tarte au citron – citronový koláč jako oblíbený dezert.
- Pain de Pâques – velikonoční chléb.
Německo
- Zvyky: Velikonoční oheň, zdobené velikonoční stromky (Osterbaum), hledání vajíček.
- Jídla:
- Osterlamm – sladký piškotový beránek.
- Eier in Senfsauce – vejce v hořčičné omáčce.
- Lammbraten – pečené jehněčí.
Španělsko
- Zvyky: Velkolepé procesí (Semana Santa), pokání, bubnové průvody.
- Jídla:
- Torrijas – španělský „chléb ve vajíčku“ s medem a skořicí.
- Potaje de vigilia – postní jídlo z cizrny, špenátu a tresky.
- Monas de Pascua – sladké pečivo často s vejcem uvnitř.
Spojené státy americké
- Zvyky: Velikonoční zajíček, hledání vajíček, slavnosti v parcích.
- Jídla:
- Deviled eggs – plněná vejce.
- Glazed ham – pečená šunka s medovou glazurou.
- Carrot cake – mrkvový dort, oblíbený velikonoční dezert.
Mexiko
- Zvyky: Semana Santa (velikonoční týden), procesí, pašijové hry.
- Jídla:
- Capirotada – sladký chlébový nákyp s ovocem, sýrem a skořicí.
- Pescado a la Veracruzana – ryba s rajčaty, olivami a kapary.
- Tamal de dulce – sladký tamal s rozinkami a růžovým cukrem.
Řecko
- Zvyky: Ohně, barvení vajíček na červeno, půlnoční bohoslužba s ohňostroji.
- Jídla:
- Magiritsa – polévka z jehněčích vnitřností, konzumuje se po půstu.
- Tsoureki – sladký kynutý cop s červeným vejcem.
- Arni sto fourno – pečené jehněčí s citronem a bylinkami.
Recept: Řecký velikonoční cop – Tsoureki
🧺 Ingredience:
- 500 g hladké mouky (ideálně typ 00)
- 80 g cukru
- 7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého)
- 2 vejce + 1 na potření
- 80 ml mléka (vlažného)
- 80 g másla (rozpuštěného)
- 1 lžička soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička mastiha (mastic – pryskyřice) nebo kardamom (volitelně)
- 1 červeně obarvené vejce (na ozdobu)
- Mandlové plátky na posypání
👩🍳 Postup:
- Příprava těsta:
Ve velké míse smíchej mouku, cukr, sůl, skořici a případně mastiha nebo kardamom. Uprostřed vytvoř důlek. - Aktivace droždí:
V misce smíchej vlažné mléko s droždím a trochou cukru. Nech stát 10 minut, až vznikne pěna. - Zamíchání:
Do důlku nalij mléčnou směs, přidej vejce, vanilku a rozpuštěné máslo. Vypracuj hladké těsto – ručně nebo v robotu (cca 10 minut). - Kynutí:
Přikryj utěrkou a nech těsto kynout na teplém místě 1–1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí objem. - Tvarování copu:
Rozděl těsto na 3 pruhy, zformuj dlouhé válečky a upleť cop. Vlož doprostřed červené vejce. Přenes na plech s pečicím papírem. - Druhé kynutí:
Nech cop ještě 30 minut kynout. Poté potřete rozšlehaným vejcem a posyp mandlovými plátky. - Pečení:
Peč v předehřáté troubě na 170 °C cca 30–35 minut dozlatova. Pokud příliš tmavne, zakryj alobalem.
✨ Zajímavost:
- Vajíčko uprostřed symbolizuje krev Krista i nový život.
- Mastiha (pryskyřice z řeckého ostrova Chios) dává pečivu specifickou chuť – můžeš nahradit vanilkou nebo muškátovým oříškem.