1
Vajíčka patří k nejuniverzálnějším surovinám v kuchyni. Jsou levná, výživná a lze je připravit na stovky způsobů. Přinášíme přehled nejoblíbenějších úprav vajíček z různých koutů světa — od klasických snídaňových verzí po exotické delikatesy.
Evropa
Česká republika a střední Evropa
- Vajíčka na tvrdo nebo na měkko jsou základem tradičních snídaní.
- Vaječná pomazánka – jemně nasekaná vařená vejce s majonézou, hořčicí a kořením.
- Obalovaná vejce (tzv. skotská vejce po česku) – natvrdo uvařené vejce zabalené v mletém mase a smažené.
Francie
- Omeleta (omelette) – jednoduchá vaječná směs, často plněná sýrem, bylinkami nebo šunkou.
- Vejce Benedikt (œufs bénédictine) – typické pro brunch, vejce připravené jako pošírované na opečené housce se šunkou a holandskou omáčkou.
Asie
Japonsko
- Tamago (japonská vaječná rolka) – sladká omeleta servírovaná jako součást sushi.
- Onsen tamago – vejce vařená při nízké teplotě ve vodě z horkých pramenů, bílek zůstává měkký a žloutek krémový.
Čína
- Čajová vejce – vařená vejce se slupkou prasknutou, která se pak vaří v nálevu s čajem, sójovou omáčkou a kořením.
- Tisíciletá vejce – konzervovaná vejce, která dozrávají v jílovité směsi, až získají tmavou barvu a intenzivní chuť.
Blízký východ
Izrael, Turecko
- Shakshuka – vejce vařená ve směsi rajčat, paprik, cibule a česneku, často kořeněná římským kmínem a chilli.
Afrika
Severní Afrika
- V Maroku a Tunisku se shakshuka podává běžně i s klobáskami nebo fazolemi, podobně jako na Blízkém východě.
Amerika
USA
- Scrambled eggs (míchaná vejce) – jednoduché, často podávané se slaninou nebo toastem.
- Deviled eggs – vejce na tvrdo, jejichž žloutky se smíchají s hořčicí a majonézou a vrátí zpět do bílků.
Mexiko
- Huevos rancheros – smažená vejce na tortille s rajčatovou omáčkou, fazolemi a pikantní zeleninou.
Austrálie a Oceánie
- Podobně jako v Británii jsou běžné pošírovaná vejce, vejce Benedikt a míchaná vajíčka, často však v moderní prezentaci s avokádem, lososem nebo rukolou.
Zajímavosti
- Největší spotřeba vajec je v Japonsku, kde lidé běžně jedí vajíčka syrová díky vysokým hygienickým standardům.
- Vejce se vaří i v popelu, jak je to zvykem v některých indonéských kulturách.
- V některých asijských zemích se prodávají balut – částečně vyvinuté embryonální kachní vejce.
Recept: Japonské tamagoyaki
Ingredience:
- 4 vejce
- 1 lžička sójové omáčky
- 1 lžička mirinu (sladkého saké)
- 1 lžička cukru
- špetka soli
- olej na smažení
Postup:
- V misce smíchejte všechny ingredience.
- Rozpalte tenkou vrstvu oleje na obdélníkové pánvi (nebo běžné menší pánvi).
- Nalijte tenkou vrstvu vajec a nechte ztuhnout, poté srolujte.
- Na volné místo nalijte další vrstvu, přehněte ji přes původní rolku a opakujte.
- Výsledný „vaječný blok“ nakrájejte na plátky a podávejte teplý nebo studený.