Home Hlavní jídla Vajíčka ve světové kuchyni

Vajíčka ve světové kuchyni

by Tomáš Cinka

Vajíčka patří k nejuniverzálnějším surovinám v kuchyni. Jsou levná, výživná a lze je připravit na stovky způsobů. Přinášíme přehled nejoblíbenějších úprav vajíček z různých koutů světa — od klasických snídaňových verzí po exotické delikatesy.

Evropa

Česká republika a střední Evropa

  • Vajíčka na tvrdo nebo na měkko jsou základem tradičních snídaní.
  • Vaječná pomazánka – jemně nasekaná vařená vejce s majonézou, hořčicí a kořením.
  • Obalovaná vejce (tzv. skotská vejce po česku) – natvrdo uvařené vejce zabalené v mletém mase a smažené.

Francie

  • Omeleta (omelette) – jednoduchá vaječná směs, často plněná sýrem, bylinkami nebo šunkou.
  • Vejce Benedikt (œufs bénédictine) – typické pro brunch, vejce připravené jako pošírované na opečené housce se šunkou a holandskou omáčkou.

Asie

Japonsko

  • Tamago (japonská vaječná rolka) – sladká omeleta servírovaná jako součást sushi.
  • Onsen tamago – vejce vařená při nízké teplotě ve vodě z horkých pramenů, bílek zůstává měkký a žloutek krémový.

Čína

  • Čajová vejce – vařená vejce se slupkou prasknutou, která se pak vaří v nálevu s čajem, sójovou omáčkou a kořením.
  • Tisíciletá vejce – konzervovaná vejce, která dozrávají v jílovité směsi, až získají tmavou barvu a intenzivní chuť.

Blízký východ

Izrael, Turecko

  • Shakshuka – vejce vařená ve směsi rajčat, paprik, cibule a česneku, často kořeněná římským kmínem a chilli.

Afrika

Severní Afrika

  • V Maroku a Tunisku se shakshuka podává běžně i s klobáskami nebo fazolemi, podobně jako na Blízkém východě.

Amerika

USA

  • Scrambled eggs (míchaná vejce) – jednoduché, často podávané se slaninou nebo toastem.
  • Deviled eggs – vejce na tvrdo, jejichž žloutky se smíchají s hořčicí a majonézou a vrátí zpět do bílků.

Mexiko

  • Huevos rancheros – smažená vejce na tortille s rajčatovou omáčkou, fazolemi a pikantní zeleninou.

Austrálie a Oceánie

  • Podobně jako v Británii jsou běžné pošírovaná vejce, vejce Benedikt a míchaná vajíčka, často však v moderní prezentaci s avokádem, lososem nebo rukolou.

Zajímavosti

  • Největší spotřeba vajec je v Japonsku, kde lidé běžně jedí vajíčka syrová díky vysokým hygienickým standardům.
  • Vejce se vaří i v popelu, jak je to zvykem v některých indonéských kulturách.
  • V některých asijských zemích se prodávají balut – částečně vyvinuté embryonální kachní vejce.

Recept: Japonské tamagoyaki

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1 lžička mirinu (sladkého saké)
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli
  • olej na smažení

Postup:

  1. V misce smíchejte všechny ingredience.
  2. Rozpalte tenkou vrstvu oleje na obdélníkové pánvi (nebo běžné menší pánvi).
  3. Nalijte tenkou vrstvu vajec a nechte ztuhnout, poté srolujte.
  4. Na volné místo nalijte další vrstvu, přehněte ji přes původní rolku a opakujte.
  5. Výsledný „vaječný blok“ nakrájejte na plátky a podávejte teplý nebo studený.

You may also like

Leave a Comment