Fazole patří mezi nejuniverzálnější a nejvýživnější potraviny na světě. Jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, železo a mají nízký glykemický index. V různých částech světa se připravují stovkami způsobů – od …
-
-
Wasabi – slovo, které si většina lidí okamžitě spojí se sushi a typickým štiplavým „výbuchem“ v nose. Ale za touto zelenou pastou se skrývá mnohem víc: unikátní rostlina s náročným …
-
FeaturedSvětová kuchyněZajímavosti
🐣 Velikonoční zvyky a tradiční jídla ve světě: Jak se slaví svátky jara napříč kulturami 🌍🥚
by Tomáš CinkaVelikonoce, původně křesťanský svátek připomínající zmrtvýchvstání Ježíše Krista, jsou dnes nejen duchovním, ale i kulturním a kulinářským svátkem. Po celém světě se slaví různými způsoby – od procesí po ulicích …
-
FeaturedHlavní jídlatipy trikyZajímavosti
Kokosové mléko i chorizo, aneb Jak se dělá kuře na paprice v zahraničí
by Tomáš CinkaKuře na paprice je oblíbené jídlo v různých kuchyních po celém světě, i když se recepty liší podle místních surovin a kulinářských tradic. Přinášíme několik variant z různých zemí, nechcete …
-
FeaturedSvětová kuchynětipy trikyZajímavosti
Nedolévat si saké a nepíchat hůlky do jídla. Znáte základní zásady japonského stolování?
by Tomáš CinkaJaponská kultura klade velký důraz na etiketu a zdvořilost, a to platí i u stolu. Existuje několik důležitých pravidel, která bys měl/a dodržovat při japonském stolování. ✅ Co bys měl/a …
-
FeaturedSvětová kuchynětipy trikyZajímavosti
Omrzely se vám hranolky? Zkuste Tater Tots
by Tomáš CinkaTater Tots jsou malé, křupavé bramborové válečky, které jsou velmi populární v USA. Vymyslela je v roce 1953 společnost Ore-Ida jako způsob, jak zužitkovat zbytky brambor z výroby hranolků. Od …
-
FeaturedHlavní jídlaSladká jídlaTěstovinyZajímavosti
Rajská omáčka není jen českou doménou, jak se připravuje ve světě?
by Tomáš CinkaRajská omáčka je celosvětově oblíbená a existuje mnoho různých verzí v závislosti na regionu a gastronomických tradicích. Přestože v Česku ji známe hlavně jako sladkokyselou omáčku s masem a knedlíkem, …
-
Tento pokrm, klokaní ocas na víně, pochází z australské domorodé kuchyně a byl později přejat i australskými osadníky. Klokaní maso je v Austrálii oblíbené pro svou nízkotučnost, vysoký obsah bílkovin …
-
Sarmale jsou rumunské plněné zelné listy, které se obvykle připravují na svátky, rodinné oslavy nebo tradiční hostiny. Tento pokrm je podobný jiným plněným závitkům ve východní Evropě (např. české holubce, …
about me

čus pičo
Všechno co tu je, se dá žrát